Lumbale en cervicale fusie/fixatie.
Een lumbale of cervicale fusie / fixatie is een methode waarbij de wervelkolom als het ware gereconstrueerd wordt. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn. Bijv. voor ernstig geknelde zenuwen door ingezakte wervels die als het ware “opgekrikt” dienen te worden, of omdat er belangrijke steunende structuren verwijderd moeten worden om de zenuwen vrij te leggen. Ook ernstig misvormde ruggen door ouderdom, arthrose, ongevallen of voorgaande operaties kunnen zo hersteld worden.
Dr. Lavrysen gebruikt verschillende technieken om tot optimale resultaten te komen, in multidisciplinaire samenwerking met verschillende collega’s van de Spine Unit, en in de verschillende ziekenhuizen waar hij werkzaam is.
De ingreep zal altijd op maat van de patiënt gepland worden, slechts nadat alle niet-operatieve behandelingen geprobeerd zijn. Wij geloven er heilig in dat de meeste patiënten ondank belangrijke klachten geen operaties nodig hebben, en zullen de patiënt hier dan ook duidelijk advies in geven en een op maat gemaakt behandelplan opstellen.
Indien er wel geopereerd moet worden, zullen we kiezen voor de minst belastende optie.
Wat ons onderscheidt van vele andere is dat we onze ingrepen altijd zullen plannen volgens het specifieke rugtype van elke patiënt, om zo tot een optimaal resultaat te komen. Hiervoor gebruiken we zeer specifieke berekeningen, waarvoor dr. Lavrysen een specifieke opleiding heeft gevolgd.
Ook kiezen we er voor om de ingreep via zo klein mogelijke incisies uit te voeren, met beperken van weefselschade. Daarbij komen we bijv. soms best via een kleine incisie in de flank (3-4 cm) ipv grote incisie met spiertrauma thv de achterkant van de rug (XLIF-techniek).
Dr. Lavrysen past in multidisciplinair verband meerdere technieken toe om tot een optimale reconstructie te komen, waarbij de individuele patiënt en zijn of haar specifieke ziektebeeld bepaalt wat voor soort operatie er nodig is. Dit draagt sterk bij aan het bekomen van optimale resultaten. Hiervoor werkt dr. Lavrysen samen met verschillende collega’s (collega’s neurochirurgie, orthopedisten en vaatchirurgen) in multidisciplinair verband. Deze ingrepen zijn voor hem altijd teamwork, met een zo goed en veilig mogelijk resultaat voor de patiënt als einddoel.
Een belangrijke manier om complicaties te voorkomen is het gebruik van “neuronavigatie”, een soort GPS-systeem om het chirurgisch materiaal optimaal te plaatsen (via de O-arm of 3D C-boog) . Deze technieken passen we zo veel mogelijk toe om tot optimale resultaten te komen.
Een overzicht van de door ons toegepaste technieken:
XLIF (plaatsing implantaten via zeer kleine incisie thv zijkant van de buikwand)
mini-ALIF/ALIA (plaatsing materiaal via kleine incisie in de voorkant van de onderbuik)
OLIF/OLIA (variatie op plaatsing via zijkant van de buikwand)
Minimaal invasieve percutane fusies (schroeven doorheen de huid, zonder grote incisie)
PLIF/PLIA (plaatsing implantaten en pedikelschroeven via de rug zelf)
Ook cervicale (= nekwervels) reconstructieve ingrepen worden uitgevoerd, vnl bij ongevallen